Varför kvinnliga tränare spelar roll

Dagens inlägg är del 2 i vår specialserie för National Girls & Women in Sports Day! Var noga med att kolla in del 1 för fler tips om hur du engagerar tjejer i sport på din klubb, plus information om hur du får förnödenheter för att starta en fotbollsliga för flickor.

Visste du att mindre än 10% av sportmedierna täcker damidrott?

Det stämmer – idrottsvärlden är fylld med fantastiska kvinnliga idrottare och tränare, men utan balanserad mediauppmärksamhet kanske flickor inte har en chans att höra om dem. Det kan också skapa en uppfattning om att flickor inte hör hemma i sport, och vi vet alla att det inte är sant!

Genom att visa att kvinnor spelar viktiga roller inom idrotten kan vi bidra till att förändra dessa attityder och uppmuntra flickor att delta i friidrott. Även om vi inte kan ändra mediebevakningen kan klubbarna vidta åtgärder för att öka medlemmarnas exponering för kvinnor inom idrotten och ge dem förebilder att se upp till.

Att ha kvinnliga tränare är nyckeln till att engagera flickor i sport, särskilt de som kanske inte känner sig lika bekväma i gymmet eller på planen. Att ha kända förebilder är också bra, men tränare är viktiga för att hjälpa till att ge dagligt stöd och uppmuntran. Att ha en kvinna i ledarroll är inspirerande – det kan hjälpa tjejer att tänka sig själva i den positionen och se vad som är möjligt för kvinnor inom idrotten.

BGCA hade äran att prata med Lluri Coria, friidrottskoordinator på Boys & Girls Clubs of Dundee Township för att diskutera vikten av kvinnliga tränare. “För mig hjälper det med rekryteringen av kvinnliga spelare eftersom de bygger modet att delta om de ser andra kvinnor göra det”, säger Coria. ” Jag har också lärt mig att mammor tycker om att se andra kvinnor coacha och undervisa sina döttrar.”

På precis som det finns hinder för att engagera tjejer i idrott kan det finnas utmaningar med att få kvinnor att engagera sig i coaching. Men Coria har sett framgång med följande tekniker för att rekrytera och fylla sitt program tränare med kvinnor:

Nå ut till nuvarande personal

Coria uppmuntrar all kvinnlig deltidspersonal att volontärarbeta som tränare. Det här är kvinnor som redan är bekanta med klubben och dess medlemmar, så det kan vara en sömlös övergång.

Befordra till spelarens familjer

Lägg till ett frivilligt registreringsutrymme på spelarens ansökningar eller inkludera ett samtal för tränare på flygblad. Familjemedlemmar kanske inte ens vet att coaching är ett alternativ. “Vanligtvis hjälper en mamma, moster eller syster till en deltagare gärna till i ett team”, säger Coria.

Håll konversationen igång

Coria har kunnat behålla många av sina tränare helt enkelt genom att hålla kontakten under lågsäsongen och nå ut när möjligheter finns. ” Det kan vara gratis basketbiljetter till vårt lokala lag Windy City Bulls, öppna gymmöjligheter att komma och scrimmage med sina lag och föräldrar, eller träningsmatcher mot andra lokala Boys & Girls Clubs.”
Alla med rätt attityd och energi kan vara en bra tränare. De behöver inte tidigare erfarenhet, och det är okej om de inte var stjärnidrottare i sin gymnasieskola. BGCA har samarbetat med Positive Coaching Alliance för att tillhandahålla GRATIS onlinecoachutbildning så att alla tränare eller volontärer har tillgång till de verktyg och resurser de behöver för att skapa en minnesvärd upplevelse för sig själva och sina medlemmar.