Välj rätt innebandyklubba

Det finns ingen klubba som passar alla, och säkerligen finns det en och annan som anser att det inte är klubbans egenskaper, utan vad man gör med den som är det viktiga. Men oavsett hur bra innebandyspelare man än är, så är det aldrig så att man inte blir bättre om man också använder sig av bra utrustning. När man så väljer klubba så bör man hålla i åtanke vilken typ av spelare man är, och vilken roll man har på plan. Man ska dock inte vara rädd för att experimentera, och en klubba som, teoretiskt sett, är helt fel för dig kan visa sig vara det bästa alternativet.

Bland det första man måste tänka på vid val av innebandyklubba är hur skålat bladet ska vara. Ju mer skålat, desto enklare att få iväg hårda skott, vilket då passar den som i huvudsak är anfallare och målskytt. Med ett mindre skålat blad så blir å andra sidans ens passningsspel bättre. Vidare så är skaftets flex, det vill säga hur mycket det böjer sig vid ett skott av vikt. Ju hårdare du skjuter, desto mindre flex vill du ha, medan du om du föredrar finlir vill ha en lite högre flexnivå. Dock, ju lägre flex, desto svårare kan det vara att få iväg bra skott.

När det gäller klubbans längd och räckvidd, så beror även denna på ens roll. Anfallare brukar i allmänhet föredra kortare klubbor, som tillåter precis bollkontroll, medan försvarare gynnas av längre klubbor, som ökar räckvidden.