Styrka och kraft

Styrka och kraft bidrar till en spelares snabbhet och smidighet samt deras förmåga att skjuta, göra långa passningar, försvara och skydda bollen, stjäla bollen från sina motståndare och vinna bollar ur luften.

Benstyrka är utan tvekan viktigt för att passa bollen långa sträckor och skytte och är onekligen fördelaktigt i nästan alla aspekter av spelet. Med det sagt är överkroppens styrka och särskilt kärnstyrka också gynnsam samtidigt som man försvarar och skyddar bollen och stjäl bollen från motståndare. I fotboll används armstyrka ofta för att skapa utrymme mellan den attackerande spelaren och deras motståndare medan benstyrka används för att upprätthålla en låg tyngdpunkt. Därför, medan benträning är viktigt och bör prioriteras, bör överkroppsträning inte förbises.

Snabbhet och smidighet är de fysiska attribut som vanligtvis tilldelas en så kallad skicklig spelare, men även en smidig spelare kan enkelt skjutas av bollen och förlora bollinnehavet utan styrka och kraft i både över- och underkroppen.

Teknik och spelintelligens är avgörande för att nå framgång inom fotbollen. Men utan styrkan och kraften att vinna bollen, skydda bollen, skicka långa och kraftfulla passningar och spurta förbi motståndare, är även de mest intelligenta spelarna ganska värdelösa på planen.

Passion och kärlek till sporten

Det viktigaste draget som en fotbollsspelare måste ha för att nå framgång inom fotbollen är en brinnande passion och kärlek till sporten. För att nå framgång lägger fotbollsspelare i obegripliga timmar av träning, och när de når framgång fortsätter de att göra det. Dessa timmar inkluderar inte bara tid på planen utan också tid som spenderas på att titta på fotbollsmatcher, analysera dem, reflektera över en spelares egen prestation på planen etc. För att nå framgång inom fotbollen måste man äta, sova och andas fotboll.

Coachability

Ett annat viktigt drag hos en fotbollsspelare med rätt tankesätt är deras coachbarhet. Dr. Goldberg, Sports Performance Consultant och internationellt känd expert på toppidrottsprestationer, beskriver den ocoachbara idrottaren som “den person som känner att han / hon aldrig har fel, att tränaren orättvist plockar på dem när någon form av kritisk eller till och med konstruktiv feedback ges och spelaren som helt enkelt vägrar att ta något ansvar för sina misstag eller misslyckande.”

Oavsett hur begåvad en spelare kan vara, måste de vara villiga att lära sig av sina tränare. Detta innebär inte bara att lyssna på hans eller hennes instruktioner, utan också söka efter, acceptera och integrera feedback utan defensiv backlash. Spelare bör också visa en förmåga att självkorrigera och prova nya åtgärder för att få bättre resultat.