Riskbedömning

Risk avser det faktum att vissa aggressiva beslut kan leda till förlust av innehav (eller underlåtenhet att återfå besittning vid dykning eller tackling på försvar). När ett lag förlorar bollinnehavet måste varje lagmedlem lägga extra energi tills de återfår kontrollen. Sådana aggressiva beslut kan leda till överutgifter för energi och oförmåga att prestera bra under matchens hela 90 minuter. Å andra sidan kan en fullständig brist på aggressiva beslut i ett försök att spara energi och behålla bollinnehavet hindra laget från att göra mål och i slutändan leda till en förlust.

Fysisk kondition

Fysisk kondition är en annan viktig faktor för att nå framgång inom fotbollen. en fotbollsmatch varar i 90 – 95 minuter med mycket få subs. Enligt Livestrong kör mittfältaren i genomsnitt över 11 kilometer per match. Wingers utför de mest “högintensiva” körningarna i genomsnitt nästan 150 sprintar på minst 75% av deras fulla hastighet per match. Förutom målvakter springer mittbackarna minst men snittar ändå 9,5 kilometer per match.

Förutom uthållighet och snabbhet behöver fotbollsspelare balans och fysisk styrka för att försvara bollen vid fötterna, skjuta, passa bollen långa sträckor, vinna bollar ur luften etc.

Uthållighet

Enligt uthållighet är förmågan eller styrkan att fortsätta att hålla särskilt trots trötthet, stress eller andra ogynnsamma tillstånd. Det vill säga uthållighet hänvisar inte bara till en spelares fysiska kondition och förmåga att ta sig igenom hela 90 minuter. Det hänvisar också till en spelares mentala styrka och förmåga att fortsätta trots den överväldigande trötthet han eller hon kan känna. Elitfotbollsspelare får inte bara uthärda fysiskt utan också mentalt. När kroppen tröttnar blir kontroll, fokus och beslutsfattande svårare. Förmågan att prestera både fysiskt och mentalt i mer än 90 minuter är avgörande för att nå framgång i fotboll.

Balans och samordning

Bra balans och samordning är nödvändiga färdigheter för fotbollsspelare. Fotbollsspelare rör sig ofta snabbt i små utrymmen, antingen väver genom försvarare eller, i försvar, håller jämna steg med gärningsmännens rörelser. Att röra sig snabbt i små utrymmen med en fot på bollen kräver en utmärkt balans och koordination. Balans och samordning (blandat med hastighet) är det som gör en spelare smidig och smidighet är en nödvändig färdighet för de bästa fotbollsspelarna.

Hastighet

Snabbhet är nödvändig för fotbollsspelare både när det gäller snabbhet och snabba fötter och hastighet över större avstånd. Snabbhet och snabba fötter går hand i hand med balans och koordination. Denna typ av snabb hastighet i små utrymmen bidrar till en spelares smidighet och förmåga att väva igenom försvarare. Snabbheten är också avgörande för att defensiva spelare ska hålla jämna steg med sitt märke och för att hålla offensiva spelare från att undvika dem eller sprinta passerade dem med bollen.

Den andra typen av hastighet är hastighet över större avstånd. Sådan snabbhet hjälper fotbollsspelare att slå sina motståndare till bollen och även slå dem i långa körningar längs sidlinjen både på anfall och försvar. Snabbhet är en grundkompetens för fotbollsspelare och är av yttersta vikt. En spelare kan vara super agil med bollen vid fötterna, men om de är långsamma och inte kan slå sina motståndare till bollen, kommer de aldrig att få möjlighet att visa upp sin smidighet.