Hur man uppnår framgång i fotboll

Teknik

Teknik är kanske det mest synliga elementet till framgång inom fotbollen. Även en amatör kan känna igen bra teknik. Har de bra bollkontroll? Är de snabba med bollen vid fötterna? Kan de dribbla genom sina motståndare? Går de över till fots? Följ med på ett sommarfotbollsläger för att träna bra teknik.

Bra teknik har 4 nyckelelement:

 1. Bollkontroll
  Bollkontroll avser en spelares förmåga att samla bollen och få kontroll över den med hjälp av alla delar av kroppen inklusive fötter, ben, bröst och huvud. En spelare med bra bollkontroll kan ta emot passningar både på marken och ut ur luften med rena första touchar som håller bollen nära kroppen. Bollkontroll hänvisar också till en spelares förmåga att behålla bollinnehavet och framgångsrikt skydda den från motståndare. Förmågan att vända snabbt och skarpt med bollen är också av yttersta betydelse för att nå framgång i fotboll och faller under bollkontrollelementet.
 2. Dribblingsförmåga
  Dribblingsförmåga avser en spelares förmåga att röra sig upp och ner på planen med full kontroll över bollen. En spelare med bra dribblingsförmåga kan flytta bollen i olika riktningar i olika hastigheter med båda fötterna. De kan framgångsrikt manövrera genom motståndare utan att förlora bollinnehavet. Utmärkt borrningsförmåga är avgörande för att nå framgång inom fotbollen för spelare på alla positioner.
 3. Passningsnoggrannhet
  Passningsnoggrannhet avser en spelares förmåga att använda båda fötterna för att skicka bollen till spelarens önskade mål. Det kan innebära att skicka bollen direkt till en lagkamrats fötter med kraft och precision, skicka en genomfartspassning i rymden med rätt vikt, korsa bollen exakt framför nätet eller, för anfallare som skjuter bollen exakt och kraftfullt in i baksidan av nätet. Spelare kan inte nå framgång i fotboll utan att kunna passera exakt med båda fötterna.
 4. Kroppskontroll
  Kroppskontroll avser en spelares förmåga att flytta sin kropp flytande för att optimera balans och koordination. Eftersom kroppskontroll faller under kategorin teknik snarare än fysisk kondition, hänvisar kroppskontroll mestadels till korrekt form. Långa steg, korrekt löpform och låg tyngdpunkt är bra indikationer på god kroppskontroll.

Spelintelligens

Spelintelligens mäts av en spelares förmåga att fatta smarta beslut på planen och fatta dem snabbt. En smart fotbollsspelare strävar efter att hålla spelet så rent som möjligt, minimera energiförbrukningen samtidigt som resultaten maximeras. I grund och botten innebär spelintelligens att spela smartare, inte hårdare. Registrera dig för ett fotbollsprogram för att lära dig att vara en intelligent spelare.