Den nya sortens bandyklubba

Alla sporter påverkas av den tekniska utvecklingen på ett eller annat sätt, ibland väldigt uppenbart, ibland mer i smyg. Till exempel resultaten i långdistanslöpning påverkas av saker som skor och underlag. När det gäller bandy så är det i huvudsak två saker där den tekniska utvecklingen har stor betydelse: skridskor och klubbor. Här ska vi se lite närmare på det senaste tillskottet vad gäller bandyklubbor: kompositklubban. Vad har den för egenskaper, vad har den för fördelar jämfört med mer traditionella klubbor, och hur skiljer den sig från dessa rent tekniskt?

Kompositklubbor består av ett stort antal lager av kompositfiber, vilket till att börja med gör att de är mycket hållbara. Då klubban är ”konstgjord” från grunden, till skillnad från olika sorters träklubbor, så är variationen mellan två klubbor av samma modell också extremt lite: i princip är de identiska. Att klubborna är tillverkade helt och hållet i komposit, utan en trägrund, innebär också att de, trots hållbarheten, är mycket lätta. En kompositklubba tillåter högre precision och skotthastighet än en traditionell träklubba med eller utan kompositlager.

Dessa kompositklubbor har dock inte enbart fördelar. Det största skälet till att man kan tveka att köpa en är priset, som kan ligga en ganska bra bit högre än för träklubbor. Den andra nackdelen är att de även om de generellt är mer tåliga än träklubbor i vissa lägen inte tål skador lika bra som dessa, och dessa skador då i allmänhet att klubban helt enkelt går av. Detta är dock inget normalt beteende, och överlag har en kompositklubba bättre livslängd än en träklubba.

Vill du veta mer, eller känna på en kompositklubba? Kom in till oss i butiken!